Българският фармацевтичен съюз е сезирал председателя на Европейския парламент и ресорните

...
Българският фармацевтичен съюз е сезирал председателя на Европейския парламент и ресорните
Коментари Харесай

Фармацевтичният съюз сезира ЕП за обвиненията срещу проф. Асена Стоименова

Българският фармацевтичен съюз е сезирал ръководителя на Европейския парламент и отрасловите Подкомитет по човешките права и Комитет по околна среда, публично здраве и храни за обвиняванията, които повдигна прокуратурата в края на предходната седмица против председатерлят на съюза, проф. Асена Стоименова. Тя беше упрекната в показване на погрешна информация в публичното пространство, обвързвана с възможен дефицит на медикаменти към пандемията с ковид като обвиняването беше съпроводено и от парична гаранция в размер на 20 хиляди лв.. 

Повдигнатото обвиняване е по член 326, алинея 1 от Наказателния кодекс, предусещащ и затвор от 2 година за този, който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника. Поводът за обвиняванията са изявленията на проф. Стоименова, в в които тя изрича опасения от вероятен възможен дефицит на медикаменти. Мнението на проф. Стоименова, съгласно прокуратурата всявало боязън и суматоха. 

Междувременно обаче Фармацевтичната група на Европейския съюз заяви за БНР, че декларираното в интервютата на председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова пред БНР и Българска национална телевизия не може да се преглежда като „ подправена тревога “.

„ Европейската комисия, Европейската организация за медикаментите, Европейските фармацевтични компании, лечебните заведения, нашата група и доста други работещи в бранша на опазването на здравето са изтъквали риска от дефицит на медикаменти поради пандемията “, се споделя в отговора до БНР. 

 А в сигнала на Българския фармацевтичен съюз до Европейския парлавен се припомня, че заради очаквани индустриални и логистични проблеми за медикаменти, чиито дейни субстации се създават в Китай, още при започване на март СЗО изготви лист със вещества, които да бъдат следени. Европейската комисия пък прикани страните да покачат индустриалните си потенциали и да не лимитират износа. 

" В сигнала до Екологичен потенциал се показва, че изразяването на експертно мнение, което съответствува с това на Европейската комисия, на Европейската организация по медикаментите и на други профилирани интернационалните организации в региона на опазването на здравето, е обезпечено от главните права – правото на независимост на изразяването и правото на осведоменост на обществото ", показаха от фармацевтичния съюз.

От там приканват Екологичен потенциал да изготви публична позиция в поддръжка на правото на медицинските експерти в Европейския съюз да осведомят европейските общества за евентуални опасности пред системите им на опазване на здравето, както и да стартира изследване на случая.

Българският фармацевтичен съюз декларира, че сходни обвинявания са били повдигнати от прокуратурата и на лекари за информиране на обществото за липса на персонални защитни средства на медицинските експерти, които след това са били оттеглени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР